Punda

Punda Curacao

Punda Curacao

Wanneer men het over het centrum van Willemstad heeft, dan wordt daar eigenlijk de wijk Punda mee bedoeld. Punda ligt aan de oostzijde van de St. Annabaai en er zijn talloze winkels, restaurants, een paar bars, fastfood eetgelegenheden, musea en de overheid is er gevestigd.

Een stukje geschiedenis

In het jaar 1634 veroverde de Nederlanders Curacao, voorheen was het eiland in Spaanse handen. De nieuwe leiders bouwden een fort om de haven heen, om zo de stad te beschermen; Fort Amsterdam. Het stadsdeel dat aan de oostkant van de haven ontstond, werd Punda genoemd wat Papiaments is voor ‘punt’.

Bekijk nu de beste Curacao vakantie aanbiedingen

Vandaag de dag is de regering van de Nederlandse Antillen gevestigd in Fort Amsterdam. Eromheen liggen de Madurostraat, de Columbusstraat en de bekende Handelskade. Hier hadden de Nederlandse handelaren hun kantoren, winkels en woningen. Tegenwoordig ziet dit stuk van Willemstad er nog net zo uit als toen; sfeervol en kleurrijk.

Bezienswaardigheden Punda

In de wijk staan prachtige gebouwen, zoals het bovengenoemde Fort Amsterdam en het  paleis van de gouverneur. Je kunt hier ook van diverse bezienswaardigheden genieten. Hieronder hebben we een lijstje opgesteld van de belangrijkste bezienswaardigheden met een beknopte omschrijving:

  • Maritiem Museum Curacao: 500 jaar maritieme geschiedenis van Curacao!
  • Waterfort; dit gebouw werd in 1830 gebouwd ter versterking. Het omvat vele kelders met gebogen gewelven, die bedoeld waren voor de opslag van munitie, voedsel en water.
  • Fort Amsterdam; via de ingang onder het gouverneurspaleis kun je Fort Amsterdam binnengaan. De gouverneurswoning en kerk zijn opengesteld voor publiek.
  • Landhuis Chobolobo; een museum en likeurstokerij
  • Fort Nassau; een prachtig fort met een nog mooier uitzicht. Geniet in het restaurant van een heerlijke maaltijd.

Aan de oostelijke kant grenst Punda aan de wijk Pietermaai, waar je prachtige wandelingen kunt maken. Je ziet er eindeloos veel koloniale woningen; sommige helemaal in verval en andere zeer fraai gerenoveerd. Hoewel jarenlang de criminaliteit hoogtij vierde in de wijk, is er de laatste jaren flink de bezem door gehaald en is de wijk enorm opgeknapt.