Carnaval Curacao

Wat ooit begon als het carnavalsfeest van rijke plantage-eigenaren, is vandaag de dag uitgegroeid tot het belangrijkste culturele evenement van Curacao. Carnaval op Curacao is één groot, spetterend feest dat de ruim 40 etnische bevolkingsgroepen met elkaar verbindt. Een onvergetelijke ervaring om mee te maken!

GeschiedenisCarnaval Curacao

Rijke plantage-eigenaren uit Nederland begonnen gekostumeerde carnavalsbals te geven. De slaven en minder bedeelden gaven hun eigen feestjes bij hun thuis. Curacao is een smeltkroes van culturen en elke bevolkingsgroep drukte in de loop der tijd zijn eigen stempel op het evenement. Mede dankzij Tumba (de officiële muziekvorm) en de media is het carnaval uitgegroeid tot het grootste evenement van Curacao.

Bekijk nu de beste Curacao vakantie aanbiedingen

Het feest

Elk voorjaar, zo rond februari, barsten de festiviteiten los. Op Curacao is carnaval zeer belangrijk, bijna de hele bevolking neemt deel aan het feest, de parades, wedstrijden, schoonheidsverkiezingen en feesten. Hoogtepunten zijn onder andere het weekend en de dinsdag voor Aswoensdag, wanneer het vasten begint.

Koning Momo

Carnavale curacaoEen ander belangrijk hoogtepunt van het carnaval op Curacao is de verbranding van Rei Momo (koning momo). Rei Momo staat voor alle schadelijke elementen die men moet verbannen alvorens te beginnen met vasten. Daarnaast is Rei Momo ook symbool voor de onvruchtbaarheid.

Op dinsdagavond, voorafgaande aan Aswoensdag en na de afscheidsparade Marcha di Depedida, wordt de Koning Momo pop in brand gestoken. Daarna wordt er vuurwerk afgestoken met een schitterend spektakel als resultaat. Dit is een belangrijke dag van het carnaval en er komen dan ook massa’s toeschouwers op af.

Doe mee

Als je tijdens de carnavalsperiode op Curacao bent, moet je zeker meedoen aan dit weergaloze evenement. Er zijn diverse parades, waaronder een kinderparade, schoonheidsverkiezingen, wedstrijden en je kunt natuurlijk ook gewoon als toeschouwer langs de kant staan kijken. Hoe dan ook, carnaval op Curacao is één groot, heerlijk feest dat je absoluut niet mag missen!