Otrobanda

OtrobandaHoewel Otrabanda decennialang bekend stond als een gevaarlijke wijk waar de criminaliteit hoogtij vierde, is er aan het eind van de 20e eeuw enorm veel verbeterd aan deze ooit zo welvarende wijk. Veel van de oude schoonheid en sfeer is hersteld en toeristen komen er dan ook graag.

Geschiedenis

De bouw voor de wijk ‘aan de andere kant’, ofwel ‘Otrobanda’, begon in 1707. Het werd de tegenhanger van de zakelijke en rechtlijnige wijk Punda. In Otrabanda kwamen de beter bedeelden wonen in fraaie villa’s en de charmante wijk bestaat dan ook uit talloze kronkelende straatjes. In de loop der tijd kwamen er ook veel vrije zwarten naar Otrabanda en werden er kleinere woningen (vaak met een werkplaats) gebouwd. Zo ontstond er een deel voor de rijken en een deel voor de werkende klassen.

Bekijk nu de beste Curacao vakantie aanbiedingen

Otrabanda groeide uit tot cultureel centrum waar de opkomende, zwarte middenklasse tot bloei kwam; de wijk heeft veel kunstenaars, politici, wetenschappers en muzikanten voortgebracht. Later trokken de gefortuneerde bewoners van Otrabanda weg om buiten te gaan wonen en raakte de wijk steeds meer in de greep van de criminelen. Stichting Monumentenzorg heeft met hulp van particuliere investeerders deze neerwaartse spiraal weten te keren. Inmiddels zijn er talloze verbeteringen. Projecten zoals het Renaissancehotel zijn voltooid en Otrabanda behoort tot het gebied dat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO staat.

Rif fortRif Fort en Renaissance Mall

Het Rif Fort werd in 1829 ter bescherming van de wijk gebouwd op het puntje van Otrabanda aan de Annabaai. In de Tweede Wereldoorlog is het nog als zodanig in gebruik geweest. In 2002 werd het fort verbouwd en biedt nu huis aan diverse winkels en horeca gelegenheden. Later werd het de Renaissance Mall, een openlucht winkelcentrum met ruim 50 winkels. Het winkelcentrum heeft vooral de cruisepassagiers als doelgroep, dus zijn het veelal luxe en dure producten die worden verkocht.