Antilliaanse Gulden

Alles over de Antilliaanse Gulden

De Antilliaanse gulden is de munteenheid van Curaçao en Sint Maarten,Antilliaanse gulden maar zal over niet al te lange tijd afgeschaft worden. Tot 1986 werd de Antilliaanse gulden ook op Aruba gebruikt en tot 1 januari 2011 ook op Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Over de munteenheid op de Nederlandse Antillen bestaat nogal wat verwarring. Dit is ook niet zo vreemd, want er is nogal wat veranderd de laatste jaren. In dit artikel gaan we daar wat verder op in, zodat alles, hopelijk, helemaal duidelijk zal zijn.

Een stukje geschiedenis

In 1828 werd de Nederlandse gulden het officiële betaalmiddel op de Nederlandse Antillen. Ruim een eeuw is dat zo gebleven maar in 1940 (als gevolg van de Tweede Wereldoorlog) ontkoppelde men de munteenheid van de Antillen en Nederland en zo ontstond de Antilliaanse gulden die gekoppeld werd aan de koers van de Amerikaanse.

Bekijk nu de beste Curacao vakantie aanbiedingen

Munten en biljetten

In het betaalsysteem met de Antilliaanse gulden zijn munten van 1, 5, 10, 25 en 50 cent en munten van 1, 2½ en 5 gulden opgenomen. Daarnaast bestaan er bankbiljetten van 5, 10, 25, 50, 100 en 250 gulden. Vroeger waren er ook muntjes van 2½ cent, in het Papiaments Plaka genoemd. Ook waren er bankbiljetten van 5 gulden, maar die worden tegenwoordig niet meer uitgegeven. De bankbiljetten van 250 gulden worden maar weinig gebruikt en kun je dus beter vermijden.

Einde vanAntilliaanse bank de Antilliaanse gulden

Op 10 oktober 2010 werden de Nederlandse Antillen en Nederland officieel ontbonden. Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba kregen een eigen regering en moesten ook met een eigen munteenheid komen.

Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden) besloten om over te stappen op de Amerikaanse dollar. Curaçao en Sint Maarten zijn samen een monetaire unie en hebben een gemeenschappelijke bank; de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. Op de twee eilanden zal in de toekomst betaald gaan worden met de Caribische gulden, maar de invoering daarvan heeft vertraging opgelopen.

De Caribische gulden

De Caribische gulden is dus de toekomstige munteenheid van Curaçao en Sint Maarten, maar tot die tijd kun je gewoon met de Antilliaanse gulden betalen.